3N 2012.11.16. 19:30

Streching

A stretching sok szempontból különleges testnevelés óra. Általában a nyújtásra mint a testedzést szükségképpen kiegészítő néhány perces gyakorlatra gondolunk. Ahhoz azonban, hogy a rendszeres sportolás eredménye valódi testi fittség legyen, oda kell figyelnünk arra is, hogy megfelelően nyújtsunk.

De miért is olyan fontos a nyújtás? Az aerob mozgást vagy kimondottan izomerősítést végzőknél elengedhetetlen, hogy rendszeresen végezzenek izmaikat ellazító gyakorlatokat, melyeknek számos jótékony hatása van:

Mozgásminőség javulása: A lazább, nyújtottabb izomzat nagyobb mozgástartományt biztosít az ízületeknek, így sokrétűbb, összetettebb, koordináltabb lesz mozgásunk.

Gyors regenerálódás: A lazább izomzatban a vér- és egyéb tápanyag keringés hatékonyabb lesz, ami hozzájárul a mozgás során megterhelt izomzat hatékonyabb pihenéséhez, gyorsabb regenerálódásához, az izomláz elmúlásához, valamint a későbbi terhelésekhez való jobb alkalmazkodáshoz.

Sérülések megelőzése: A lazább izomzat kevésbé van kitéve húzódásoknak, ficamoknak és egyéb sérüléseknek. A túlterhelésből adódó izomfájdalmak is gyorsabban elmúlnak.

Izomnövekedés segítése: Az izomzat (és vele az izom-hüvely) nyújtása lehetőséget ad az izomrostoknak a regenerálódás során a megvastagodásra, megerősödésre.”

(forrás: http://www.testformazas.hu/stretching.php)

Az órák jótékony hatása azonban ennyiben nem merül ki. Ábrahám Ibolya tanárnő gyakorlatainak segítségével óráról órára próbálgathatjuk határainkat. Az állva, ülve, fekve, vagy éppen falnál végzett nyújtások során amellett, hogy olykor igazi akrobatának érezhetjük magunkat, teljesen ellazulunk. Az órákon minden izomcsoportot megmozgatunk, olyanokat is, amikről eddig talán azt sem tudtuk, hogy léteznek. :) Izomláz a stretching után nem jellemző, viszont a hagyományosan kevésbé használt izmokra koncentráló alkalmakat követően előfordulhat.

Ami a társaságot illeti, stretchingre szinte kizárólag lányok járnak, bár korábbi években előfordult néhány fiú is. A gyakorlatokra való koncentrálást zenei aláfestés is segíti, ami az órák végén kifejezetten kellemes meditációs zenét jelent – vigyázat, elalvásveszély is fenyeget. :)

Óra időpontja és helye:

Szerda 13.10, C épület, táncterem

A pontozásunk:

mozgáslehetőség: 4

társaság: 4

hangulat: 5

A bejegyzés trackback címe:

https://sportoljkozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr24905770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása