3N 2012.11.08. 13:26

Úszás

Tovább haladunk az egyéni sportok világában, következik az úszás! Hazánkban nagyon népszerű ez a sport, gondoljunk csak arra, hogy mennyi érmet hoztak el úszóink idén az EB-n, vagy az Olimpián. Bár profi úszók már biztosan nem leszünk, nagyon élveztük ezt az órát (és gondolatban mi is megnyertük az olimpiát. :) Valahogy úgy, ahogy a videóban látszik...).

Az órák a Mányoki úton, a Közigazgatás kari uszodában vannak. Úszásra bárki járhat, nincsenek követelmények, hiszen a tanárok szaktudás szerint kapják az adott órákat, így szakmailag bárkinek tudnak segíteni.

Az órán 99%-a a diákoknak már tud úszni,de amennyiben ez nem így lenne, a kezdőknek külön oktatásra van lehetőség. Emiatt az első órán szintfelméréssel kezdenek, hogy mindenki a szintjének megfelelő csoportba kerüljön. A szintfelmérés nemcsak a teljesítményre értendő (ki mennyi kilométert tud leúszni), hanem arra is, hogy hány úszásnemben és hogyan tud úszni. Mindezek alapján kialakításra kerül egy kezdő, középhaladó és haladó csoport.

Az órán célzottan teljesítményjavításra koncentrálnak. Ennek megfelelően a középhaladóknál körülbelül 1000 méter, míg a haladóknál már 1500 méter a követelmény egy-egy órán. Ezen kívül, akinek arra szüksége van, a technikáját is kijavítják, persze ehhez külön, személyre szabott gyakorlatokat kell végezni.

Ahol olyan csoport alakul ki (persze ehhez a haladóknak és a kezdőknek külön órára kellene járni, így ilyen ritkán van), ott lényegében egy teljes úszásedzésre nyílik lehetőség. Ekkor szárazföldi bemelegítéssel kezdődik az óra, ezt követi a vízi bemelegítés, majd minden úszásnemben meg kell tenni egy bizonyos távot. Ennek természetesen az a feltétele, hogy az órára látogató hallgató minden úszásnemben tudjon úszni.

Az órára általában olyanok jelentkeznek, akik korábban is úsztak, nagyon szeretik ezt a sportágat, vagy szeretnének megtanulni. Az öltözőben egyébként van hajszárító is, úgyhogy ha valakit ez tartana vissza, ne legyen ez az akadály. :)

Mint minden sportágnál, ez az óra is jó kiválasztó az úszó MEFOBra. A Corvinusra sok jó úszó jár, ezért váltóban vagy a különböző pontversenyeken igen jól szokott teljesíteni a csapat.

Miért hasznos az úszás?

Az összes sportág közül az úszás a legjobb állóképesség fejlesztő. Nagyon jó hatással van a szívre, tüdőre, keringésre. Éppen ezért, mint melléksportág is kiváló az úszás.

Nagyon jó rehabilitációs lehetőséget nyújt azoknak a sportolóknak, akik nemrégen sérültek meg (törések, térd, boka problémák) vagy esetlegesen gerinc problémákkal küzdenek. Amennyiben valaki ilyen indíttatásból venné fel az órát, mindenképpen jelezze tanárának, mert ezekben az esetekben mind gyakorlatokban, mind úszásnemben meghatározott, hogy mit csinálhat.

Úszásra a következő időpontokban lehet menni:

KEDD

8.00- 9.20

9.40-11.00

11.20-12.40

13.10-14.30

SZERDA

8.00- 9.20

9.40- 11.00

11.20-12.40

13.10-14.30

PÉNTEK

8.00-9.20

9.40- 11.00

11.20-12.40

13.10-14.30

A pontozásunk pedig: 

Társaság: 4

Hangulat: 4

Mozgáslehetőség: 4-5

A bejegyzés trackback címe:

https://sportoljkozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr854883995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása