3N 2012.11.01. 14:50

Röplabda

Egy kicsit még maradunk a csapatsportoknál, most egy röplabda órán vettünk részt. Érdekel, hogy hogyan éreztük magunkat? Akkor kattints a tovább gombra!

Jelenleg a röplabda az egyetlen olyan óra, ahol a játéktudás szerint képeznének csoportokat. Jelenleg azonban ez is csak részben megoldott, mivel egyelőre csak haladó órára lehet jelentkezni. Mindenképpen szükség lenne viszont egy kezdő órára is, ahova azok mehetnek, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset találkoztak röplabdával.

A haladó óra feltétele, hogy meglegyen az alapok ismerete (ezt a legtöbb középiskolában tanították), valamint, hogy a játékos tisztában legyen a játékszabályokkal is. Ez azért fontos, hogy maga a csoport homogén legyen, így igazán élvezhető óra alakulhat ki.

Jelenleg, mivel sokan szeretnének röplabdázni, nagy a szórás az órákon. Hiába járnak le felsőbb évesek, képzettebb játékosok, akikkel lehet erősíteni egy-egy csapatot, nehéz igazán jó órát tartani, ha nagy a tudásbeli különbség. Egyébként a többi órához hasonlóan itt is koedukált óra van, lányok és fiúk egyaránt jelentkezhetnek. Mivel röplabdában nincs testi érintkezés, jóval nagyobb biztonságban vannak a diákok, mint mondjuk egy foci esetében.

Ha a tanárok úgy találják, hogy valaki nagyon le van maradva röplabdatudásban a többiektől, megpróbálják inkább kondira vagy futásra ösztönözni.

Ennek ellenére azokon az órákon, ahol esetlegesen kevésbé vannak meg az alapok, a tanárok több bemelegítő résszel, hosszabb technikai gyakorlással (ez kb. az óra ¼-ét teszi ki) próbálják meg felhozni a hiányos tudással rendelkező diákokat.

Hasonlóan a kosárhoz és a focihoz, az órán nyílik lehetőség a tehetséggondozásra, valamint az egyes sporteseményekre való toborzásra (CEN) is. Röplabdában a diáksportkör mellett, nb2-es női csapata is van az egyetemnek

Miért hasznos a röplabda?

A többi csapatsporthoz hasonlóan megtanít alkalmazkodni, bár a röplabda esetében csak a szabályokhoz, illetve a saját csapathoz való alkalmazkodás jelenik meg. Míg a fociban és a kosárlabdában az ellenfélhez is alkalmazkodni kell, itt a testi érintkezés elmaradása miatt (két külön térfélen vannak a csapatok) erre nincs szükség.

Emellett fejleszti az alap állóképességet, a mozgáskoordinációt, valamint röplabda esetében nagyon jelentős az ugróerő fejlesztése. Így a félév elvégzése után feltehetően jobb súlypontemelkedéssel büszkélkedhetünk.

 Bár ilyet ritkán látni egy egyetemi tesi órán, de kedvcsinálónak nézzük, hogy játszanak a profik:

Szerintünk ilyen jó egy átlagos röplabda óra:

Hangulat: 5

mozgáslehetőség: 4-5

társaság: 4-5

 

Óraidőpontok:

KEDD

13:10 – 14:30

SZERDA

8:00 – 9:20

9:40 – 11:00

CSÜTÖRTÖK

8:00 – 9:20

9:40 – 11:00

11:20 – 12:40

PÉNTEK

13:10 – 14:30

Következő alkalommal elhagyjuk a csapatsportok világát, és egy egészen más óratípus értékelésével jövünk, addig is sportoljatok sokat, és figyeljétek a frissítéseket, nagyon jó lesz! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sportoljkozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr324883881
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása