3N 2012.10.22. 12:26

Kosárlabda

A hiedelmekkel ellentétben ez az óra lényegesen különbözik az általános iskolai és gimis óráktól. Itt már nem a szokásos tanuljunk meg dobni, védekezni, stb. taktikákról van szó, inkább a korábban elsajátított vagy el nem sajátított tudás kamatoztatásáról. A résztvevők számától függően, 2-3 csapatot alakítanak ki a tanárok, akik felváltva játszanak egymással. Az óra koedukált, lányok és fiúk eltérő tudásszinttel vannak jelen, tehát attól nem kell tartani, hogy mindenki válogatott szinten kosarazik.

Az óra lényege, hogy mindenki jól érezze magát, egyenlő játéklehetőséget kapjon és mozogjon sokat. Persze van különbség, hogy az ember melyik napon látogat el kosárra, de alapvetően a hangulat mindenhol kiváló. Különbség lehet esetleg, hogy egy-egy nem annyira népszerű időpontban meghirdetett órán kevesen vannak. Ebben az esetben nagyobb erőnlétet kíván meg az embertől az óra, ha ez nincs meg, abban biztosak lehetünk, hogy idővel kialakul. :)

Kosárra a következő időpontokban, helyeken lehet ellátogatni:

hétfő 13:10-14:30 Kinizsi Kollégium

hétfő 14:50-16:10 Kinizsi Kollégium

kedd 8:00-9:20 Kinizsi Kollégium

kedd 9:40- 11:00 Kinizsi Kollégium

kedd 11:20-12:40 Kinizsi Kollégium

szerda 13:10- 14:30 Kinizsi Kollégium

csütörtök 13:10-14:30 Kinizsi Kollégium

péntek 11:20-12:40 Mányoki út, Közig.Kar

péntek 13:10-14:30 Mányoki út, Közig.Kar

A termek között alapvetően nincs nagy különbség, a burkolat, a palánk mindkét helyen jó minőségű. Talán annyi, hogy Mányoki út kicsit messzebb van a főépülettől, a pálya is nagyobb, illetve pénteki időpont lévén általában nem túl népszerű. Annak ellenére, hogy a Neptunban ez az időpont általában nem telik be, az órán 2-3 csapatot mindig ki lehet alakítani, hiszen sok lelkes, kosarazást szerető egyén is ellátogat az órára, igen jó hangulatot generálva. :)

Miért hasznos, ha kosárra jársz?

A kosár csakúgy, mint a többi labdajáték, fejleszti az alap állóképességet, labdaérzéket illetve a mozgáskoordinációt.

A kosárlabda csapatsport lévén megtanít arra, hogy hogyan legyél csapatjátékos, hogyan működj teljesen különböző emberekkel együtt, illetve hogyan küzdj velük egy célért, a győzelemért. Valamint segít abban, hogy megtanuld az egyéni érdekeidet a csapatéhoz igazítani,esetlegesen az egyéni érdekeidet érvényesíteni.

A pályán nagyon fontos a gyorsaság, a jó meglátás (az úgy nevezett „látás” a pályán), és a precizitás.

A legnagyobb hangsúly a lábizomzaton van, hiszen egy-egy meccs folyamatos futást igényel meg az embertől. Az esetek nagy többségében kocogunk a pályán, de egy-egy indítás során, akár sprintelésre is szükség van, ami megint más izmok működését igényli. Emellett a has-, váll-, hát-, karizmok is igénybe vannak véve a dobásoknak köszönhetően.

Fejlesztheted a labdaérzékedet, miközben jó a hangulat és sok érdekes embert ismerhetsz meg.

Órán kívüli kosárlabda lehetőségek:

Mind női, mind férfi csapatok indulnak az Amatőr Universitas bajnokságban, illetve férfi NB2-es közgáz csapat is van.

Minden évben indul az egyetem a MEFOB-on (2 éve a lányok bronzéremmel tértek haza Szombathelyről).

Akikben potenciált látnak a tanárok az órán, lehetőség nyílik arra, hogy a fent említett csapatokban kipróbálják magukat. Azoknak, akik inkább a pályán kívüli szurkolást részesítik előnyben, természetesen szívesen veszik a csapatok a buzdítást.

Szerintünk ilyen jó, ha kosárra jársz:

mozgáslehetőség: 5

társaság: 4-5

hangulat: 5

A végére pedig egy remek kosaras film, hátha ettől kaptok igazán kedvet. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sportoljkozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr104862370
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása