3N 2012.11.05. 10:08

Fogyi torna

Ahogy ígértük, átevezünk egészen más vizekre, és a csapatsportokat hátrahagyva bemutatjuk a fogyi tornát. Ez egy egészen másmilyen óra, mint amit megszokhattunk, hiszen erre az órára, a többitől eltérően van „követelmény”, pontosabban előírás. 

Csak azok a tanulók vehetik fel főszabály szerint ezt az órát, akiknek a testtömeg indexe 25 felett van. Számukra a tesi nyűg volt mindig is, a gépeket általában nem ismerik. DE jó hír: ez a nézőpont gyökeresen megváltozik a félév végére! :)

A testtömeg indexet a következőképpen lehet kiszámolni:

testsúly (kg) / (testmagasság (m) x testmagasság (m)2)

Az óra bemelegítéssel kezdődik. A félév vége felé fontossá válik az önállóság szerepe a bemelegítő résznél, hogy mindenki önmagától, az izomzatához igazodva csinálja a feladatokat. Ezt követi az 5 perc hasizom gyakorlatsor, amely a hasizom minden szakaszának erősítéséről gondoskodik. A gyakorlatsort mindenki megkapja, így otthon is végezheti a feladatokat. Sőt, ez kifejezetten ajánlott a kívánt eredmény eléréséhez. Mindezek után gépekkel formázzák magukat a tanulók. A félév elején általában 4-5 gép használata fér bele egy órába, majd ahogy fejlődik az izomzat, illetve nő az erőnlét is, 6-7-8 gép is szerepet kap egy órán. A végső nyújtás előtt még levezetésként lépcsőzés következik (10 fel-le), ami a zsírégetésben fontos szerepet kap, illetve gyorsítja is a tanulók mozgását. Az óra vége nyújtással zárul, ez nagyon fontos azoknak az embereknek az esetében, akik sokáig egyáltalán nem mozogtak.

Az órában az a nehézség, hogy a diákok nem egyenlő szintről indulnak, így lényegében kezdők, középhaladók és haladók dolgoznak együtt. Viszont nagyon fontos, hogy mindenki hasonló problémával küzd, így egymást segítve könnyebben tudnak haladni. Már az első órák után apró sikereket érnek el a hallgatók, amely nagyon fontos abból a szempontból, hogy érzik az eredményt, hogy haladnak előre. Általában sokat segít, hogy olyan emberekkel oszthatja meg az ember a problémáját, akik ezt teljes mértékben meg tudják érteni, hiszen hasonló cipőben járnak.

Szintén fontos megemlíteni, hogy ez az óra több mint egy hagyományos tesi, hiszen alapvetően életmódváltozásra buzdítja a hallgatókat és ehhez minden segítséget meg is adnak. A félév elején ki kell tölteni egy étrend táblázatot (mely a testnevelés tanszék honlapján megtalálható), amelyet a Tanárnő kijavít. Kikötések és kötelező irányok nincsenek, a lényeg inkább az egészségesebb táplálkozásra való rávezetés, illetve általában a mennyiségek csökkentése. Nagyon fontos, hogy évszaknak megfelelően, változatosan kell étkezni, és időt kell szánni az ételek elkészítésére/elfogyasztására, még akkor is, ha ez az egyetemisták rohanó életébe ez nehezen fér bele. :)

Egy vélemény…

Az egyik hallgató elmondása szerint (aki 10 kilótól szabadult meg a félév során), nagyon fontos, hogy finoman ugyan, de folyamatos „ellenőrzés” alatt vannak. 2-3 hetente a legkritikusabb kérdésről, a súlyukról kell beszámolni, ami ugyan senkinek nem a kedvence, viszont így mérhető fel a változás. Emellett tanácsokat kapnak, hogy mind a sportban, mind az étkezésben mit tudnának még változtatni. Ő személy szerint nemcsak a rendszeres sportolást vezette be az életébe, dietetikushoz is elment, illetve a kiegyensúlyozott étrendjéről folyamatosan vezeti az órán megkapott táblázatot. Az új életmódjába bevezette a heti 4 sportot, az elegendő alvást, és azt, hogy 6 után már nem eszik.

Miért hasznos ha fogyi tornára jársz?

  • egy csapásra új életet kezdhetsz (jobb külső, jobb közérzet)
  • fokozatosan állsz át, így a szervezeted jobban bírja majd a változásokat
  • jó társaságban, hasonló problémával küzdő emberek lesznek a segítségedre
  • a változások hatására jobban fogod érezni magad, magabiztosabb leszel
  • szakértő felügyelete mellett végezheted a gyakorlatokat

Mikor ajánlott fogyi tornára jelentkezni?

            Lányoknál 80 cm derékméret felett

Fiúknál 94 cm derékméret felett

Ez már kritikusnak számít, keringési-, szív problémák merülhetnek fel, esetlegesen cukorbetegség is.

Mikor lehet fogyi tornára járni?

kedd 9:40-11:20 Kinizsi Kollégium kondi terme

 

Hangulat: 4-5

Mozgáslehetőség: 5

Társaság: 5

 

Az órára járók üzenete:

Ne csüggedj, ha nehezen megy a mozgás és küzdesz a súlyoddal, gyere, tornázz velünk és az életed megváltozik! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sportoljkozgaz.blog.hu/api/trackback/id/tr404883975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása